Beste Prijsgarantie
 — 
Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

De geschiedenis van Landgoed Lauswolt

Landgoed Lauswolt bestond in de 17de eeuw uit twee boerderijen met boerenland. De boerderijen waren eigendom van de broers Pieter en Jan Janssen Lauswolt. Het landgoed is vernoemd naar deze twee heren.

Het landhuis is gebouwd in 1868 door de familie Jonkheer Lycklama à Nijeholt. Het landgoed bestond toen uit het centrale deel van het huidige gebouw, een stal en het koetshuis.

In 1878 verkochten zij het hele landgoed voor 100.000 gulden aan Baron van Harinxma thoe Slooten. Na de dood van de Baron krijgt zijn dochter, die getrouwd was met Mr. Jan Bieruma Oosting, het landgoed in bezit. Zij waren de laatste bewoners van Lauswolt.

In 1954 is het landgoed gekocht door de Algemene Friesche Levensverzekering Maatschappij. Van het herenhuis werd een hotel gemaakt dat in 1955 officieel werd geopend.

Toen Familie van der Maas het landgoed kochten in 1986, zijn zij het uit gaan bouwen tot één van de meest luxe hotels van Nederland.

Op 27 april 1990 wordt Landgoed Lauswolt overgenomen door de Bilderberg groep. In 2000 krijgt het restaurant een eigen naam. Er is gekozen voor de naam “De Heeren van Harinxma”, hiermee werd er gerefereerd aan de vroegere adellijke bewoners. Sinds 15 april 2016 heeft Landgoed Lauswolt er zelfs een tweede restaurant bij, genaamd ‘Bistro Nijeholt’. Deze is vernoemd naar de eerste bewoners van het landgoed, familie Lycklama à Nijeholt.

Op 1 juli 2018 wordt Bilderberg Landgoed Lauswolt overgenomen door FB Oranjewoud. 

Het jaar erna is er een begin gemaakt aan de grote renovatie. De vergaderzalen zijn veranderd en de buitenkant van het hotel is geheel geschilderd. In 2021 zijn er 37 kamers en suites helemaal gerenoveerd.